2018. január 20., szombat

Kék nílusi huszármajom új faj lett.

A huszármajom a leggyorsabb ismert főemlős, képes három másodperc alatt 55 km/óra sebességre. A tudósok eddig úgy gondolták, hogy csak egy faja létezik ezeknek a különleges majomféléknek, amelyek nevüket a huszárokéra emlékeztető bajszukról kapták. Spartaco Gippoliti primatológus azonban egy másikfajt fedezett fel (újra), ez a Kék Nílusi huszármajom.


Már 1862-ben külön fajnak tartották az Etiópia nyugati részén és a Szudánban található Kék Nílus medencében élő huszármajmokat. A besorolás oka az volt, hogy ezeknek a huszármajmoknak az arca teljesen fekete. Hiányzik a széles sáv, ami más huszármajmoknál a fül és az orr között fut. Ezt a besorolást azonban 1927-ben Ernst Zchwarz megszüntette, mikor úgy gondolta, hogy csak egy huszármajom faj van.
Feketeorrú huszármajom
Fehérorrú huszármajom

A huszármajmok besorolása még így is kétséges. A fajnak alapvetően két alfaja a fehérorrú huszármajom és a feketeorrú huszármajom él. Viszont vannak akik négy alfajt különböztetnek meg, azonban sokak szerint ez azért van, mert a nőstények orrának mintázata megváltozhat a vemhesség ideje alatt és ez téveszti meg őket. Azonban ezt a jelenséget csak a fekete orrú huszármajmoknál figyelték meg. Így lehetséges, hogy több alfajra vagy akár a fajra is rábukkanhatnak az immár két fajra kiterjedő genusba.



Forrás: BBC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.