2018. június 11., hétfő

A kihaltnak vélt Zanzibári leopárd egy példányát kapta le egy vadfigyelő kamera

Ez a felvétel konkrétan olyan, mint ha egy erszényes farkas sétált volna át egy kamera előtt. Forrest Galente zoológus és nyomkereső az Animal Planeten futó Extinct or Alive című műsor házigazdája Zanzibár szigetén indult a 25 éve kihaltnak nyilvánított zanzibári leopárd nyomába.

AngelaMaySmith alkotása
A zanzibári leopárd az afrikai leopárd talán egyik legrejtélyesebb alfaja. Mikor még hivatalosan is élt, akkor is ritkán figyelték meg, vagy vizsgálták a zoológusok. És jelenleg csak egy kitömött állat és hat rosszul konzervált bőrt, amiben a genetikai anyagot károsította a tartósítószer. Annyit lehetett tudni, hogy a Zanzibár szigetén hasonló többi állatfajhoz hasonlóan ez is más irányba fejlődött, mint az afrikai kontinensen élő társai. A méretük kisebb lett, mint a többi leopárdfaj.
A kihalásuk oka a helyi gazdák állatállományának vadászatán túl a babonaság volt. A sziget őslakosai úgy gondolták, hogy a leopárdok a boszorkányokat szolgálják. 
Az utolsó vadon történő észlelése 25 évvel ezelőtt történt. Viszont mikor Forrest Galante és a társai átnézték a Jozani Chwaka Bay nemzeti parkban lerakott  vadfigyelő kamerákat, megdöbbentek azon, hogy az egyik filmen egy nagymacska sétál át a fák között. Megtörtént a lehetetlen, és épp törölni akarták a felvételt.


Ez a felvétel hatására a helyi hatóságok talán újra védelem alá veszik a zanzibári leopárdot. 1997-ben már történt egy kísérlet ezen különleges nagymacskák még élő példányainak felkutatására a Jozani erdő környékén. Azonban a helyi hatóságok továbbra is optimisták maradtak, ezt az optimizmust csak erősítik. Viszont félő, hogy a helyiek között sokan felkerekednek, hogy megöljék az ő szemükben még mindig démoni teremtményeket.

Forrás: Inside Edition

1 megjegyzés:

  1. Örömteli és megdöbbentő. Egyrészt reményt ad arra, hogy - kellő türelemmel és szerencsével - más állatról is kiderül, hogy debizony létezik.
    Másrészt félő, hogy a babona és a pénzéhség összefogása nem teszi-e véglegesen kihalttá...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.