2018. január 30., kedd

Aranykrokodil - Barlanglakó krokodilfaj Gabonból

2008-ban a Marseille-i Kutatóintézet tudósai egy gaboni barlangban egy harminc állatból álló krokodilpopulációra bukkantak. Ebből tíznek jellegzetes narancssárga mintázata volt. Első ránézésre az állatokat az Afrikában őshonos tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) fajába sorolták, de a későbbi, genetikai teszteknél kiderült, hogy ezek bizony egy új faj egyedei.


A kutatócsapatot vezető Dr. Richard Oslisly Gabon egyik félreeső barlangjában ősemberekhez köthető leletek után kutatott, mikor a különös színű krokodilokra rábukkant. Azonnal magára vonta a figyelmét egyes példányoknak a rejtélyes, arany színe. A további vizsgálatok folyamán kiderült, hogy a krokodilok felszínen élő tömpeorrú krokodilokhoz hasonlóan apró gerinceseket ejtenek el, mint például szöcskéket vagy denevéreket, de mellette algákat. Mivel a barlang, ahol felfedezték őket egy nagyobb járatrendszer része, így a többi, vízzel elöntött szakaszokon további példányok is élhetnek.

A barlangban talált egyik jellegzetes színezetű példány.

A barlanglakó krokodilok ősei tömpeorrú krokodilok lehettek, amik évezredekkel ezelőtt kerültek le a barlangba és később itt keltették ki a tojásaikat. A fiókák, amíg elég kicsik, elhagyhatják a barlangot a belőle kivezető kisebb járatokon, de miután elértek egy méretet, ezekbe már nem férnek be és a barlangba ragadnak. Ezek lehettek a barlangi "aranykrokodilok" ősei.
A tompaorrú krokodil 1,5 méteres hosszával az egyik legkisebb termetű krokodilféle. Éjszakai aktív vadász, így azon példányai, amelyek évezredekkel ezelőtt egy btávoli 
Ami leginkább rejtély ezekkel a barlanglakó krokodilokkal kapcsolatban, hogy hogyan raknak fészket. Lehetséges, hogy denevérek guanójába ássák a tojásaikat, vagy a barlangba besodrodó növényi részekkel takarják el azokat, amiket aztán a bomlás során keletkező hő kelt ki? Erre csak a későbbi kutatások adhatják meg a választ.

Az aranykrokodilok szemei nagyobbak mint felszíni rokonaikénál. Ez segíti őket, hogy lássanak a barlangok sötétjében. 
A tompaorrú krokodilt a bőréért és húsáért vadásszák, ezért mérsékelten veszélyeztetettek. A felfedezésével így ez a faj is veszélybe került, ezért is tartják titokba a felfedezési helyüket. Talán ezeknek a krokodilok leszármazottai a barlangi életmód kistermetű, világos színű barlangmélyi ragadozók lesznek jókora szemekkel?



Forrás: Dailymail

1 megjegyzés:

  1. Vajon mivé válhatnak évmilliok múlva?
    Persze ha fennmaradnak és nem írtjuk ki őket

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.