2018. január 9., kedd

Az omahai állatkert zoológusai egy új makifajt írtak le.

Az új félmajomfajt Groves törpemakinak nevezték el,  Dr. Colin Groves ausztrál biológus után, aki az a nebraskai Omaha Állatkert tudósait segítette projektjeiben. Az új faj egyedeit már 2006 óta megfigyelték Madaszkár délnyugati részének hegyvidéki erdeiben.

Az újonnan felfedezett faj nevét a tavaly meghalt Dr. Colin Groves biológus után kapta. Ezt az egy fényképet találtam az új fajról...

A hat centiméteres állat bundája vörösesbarna színű néhány barnásfekete folttal. Elsősorban a fák gyümölcseivel táplálkozik. A Cheirogaleus genusba 9 lemurfaj tartozik az újonnan leírt fajjal együtt. Ezen teremtmények éjszakai életmódot folytatnak, és az ínséges időszakokat a farkukban felhalmozódott zsír jelentette tápanyagtartalék segítségével vészelik át. Általában egyedül vagy párban élnek, és a területük határát a vizeletükkel jelölik meg.

A törpe egérmaki az egyik közeli rokona a Groves törpemakinak.
Ezek a teremtmények fontos szerepet játszanak Madagaszkár ökológiájában, mivel a táplálkozásuk során a prémjükbe ragadt polleneket széthordva beporozzák a növényeket. A sziget ezen vidékén sok eddig fel nem fedezett állat és növényfaj élhet, amik keresése folyamán a tudósoknak valósággal versenyt kell futniuk az idővel, mivel ezek a területek veszélybe vannak az illegális fakitermelés miatt.

Forrás: Omaha World Herald

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.