2018. január 2., kedd

Bob Marley-ról elnevezett új tengeri pók Ausztrália partjairól

Az egész történet 2009. január 11-én kezdődött, mikor az ausztráliai Queensland partjainál hajnali kettőkor a Hamburgi Egyetem és Queenslandi múzeum kutatói a korallok között egy eddig még nem látott tengeri pókfajra bukkantak. Az állat Desis bobmarleyi tudományos nevet kapta, Bob Marley után. A kutatás során az említett énekes "The song 'High Tide or Low Tide" című dalát hallgatták a pókfaj felfedezői.


Az új pókfaj egyedei vörösesbarnák, míg a lábuk narancssárga, potrohukat vékony, puha kitinszőrök borítják. A hímek 6 milliméteresek, míg a nőstények 9 milliméteresek. A Desis genusba tartozó tengeri pókok elterjedtek Ausztrália partjaitól kezdve egészen Kelet Afrikáig, az elterjedési területük északi határa pedig Japán partjai.Elsősorban a nagyobb, trópusi vagy szubtrópusi vizek árapályzónáiban élnek.


Üregekben élnek, melyek bejáratát dagálykor pókhálóval tömik el, hogy kirekesszék a vizet, és csak apálykor jönnek elő, hogy vadásszanak a szabadon kószáló gerinctelenekre és táplálkozzanak az esetlegesen visszamaradt halak tetemeiből. Valahogy így fedezték fel a Bob Marley-ról elnevezett pókfaj egyedeit, amelynek az elterjedési területéről semmit sem tudnak, de a genetikai vizsgálatok alapján szamoai és nyugat ausztráliai tengeri pókokkal állnak rokonságban.


Forrás: Science Daily

Vajon élhet e egy sokkal nagyobb gerinctelen a déli óceánok meleg vizeiben? Ez bejegyzés körbejárják a témát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.