2017. december 11., hétfő

Hat, új törpehangyász faj Amazóniából

A Mexikó déli részétől egészen Brazíliáig elterjedt törpehangyászt mindig is genusának egyetlen fajának tartották. Ez az állapot egészen addig állt fent, míg Flávia Miranda, a Sao Paului egyetem zoológusa és a szőrös vendégízületesek (lajhárok és hangyászok) szakértője észre nem vette, hogy a bizonyos területeken élő törpehangyász populációk csoportjai között különbségek vannak. Ezek az eltérések pedig a szőrzet színében és mintázatában voltak.


Először arra gondolt, hogy a törpehangyász, mint fajt talán két külön fajra kellene bontani, ezért az elmúlt tíz évben tíz expedíciót szervezett Brazíliába és Suriname esőerdeibe, hogy tanulmányozza a vadon élő példányokat. A befogásuk nehéz volt a méretük és az éjszakai életmódjuk miatt, ezek mellett több mint 280 múzeumból kapott törpehangyászoktól származó genetikai mintákat. A vadon befogott példányoknak megmérték a fejét és megvizsgálták a prémük mintázatát. A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy azok a populációk, amiket a törpehangyászok alfajainak véltek, azokból négy különálló faj. És három további fajt is felfedeztek a törpehangyász nemen belül.


Tehát jelenleg a Cyclopes genuson belül hét faj létezik. Ezek az apróságok a trópusi esőerdők lombkoronájában élik le egész életüket. A lajhárokhoz hasonlóan lassú, de ügyes famászók, elsődleges táplálékuk a fán élő termeszek, hangyák és más apró bogarak. Jelenleg az újonnan felfedezett fajok veszélyeztetettségének vizsgálata folyik, de az biztos a felfedező szerint, hogy két faj az erdőirtás és a bányászati tevékenység miatt védelemre szorul.


Forrás: National Geographic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.