2017. október 24., kedd

Új, famászó rák Indiából

Az új faj, egyben a genusának az egyetlen ismert tagja az India déli részén található Nyugati Ghatok lábánál növő buja esőerdőkben él. A Kani marajandu névre keresztelt hosszúlábú rákfajt 2014-ben fedezte fel Biju Kunmar, a Kerala Egyetem vízbiológia professzora, a helyi kani törzs - innen a genus elnevezése - tagjainak segítségével.

Ezek a hosszú lábakkal rendelkező rákok a fák lombkoronájában élnek, ahol kisebb gerincteleneket és magvakat esznek. Ívelt karmokban végződő végtagjaik segítik őket, hogy megkapaszkodjanak a fák kérgének repedéseiben. Pihenni vagy a ragadozók elől olyan faodvakba húzódnak, melyekben összegyűlt az esővíz. A domború hátpáncéljuk alatt gyűjtik össze ezt a nedvességet, így tartva nedvesen a légzőszerveiket. Ezek az odúk fontosak a rákok életébe, ha egy ilyen kiszárad, akkor átköltöznek egy másik fára.



Ezek a rákok és a fel nem fedezett rokonaik csak ezekben az erdőkben élnek, így a fokozódó fairtás kihalással fenyegeti ezt a különleges életmóddal rendelkező fajt. Jelenleg kevés rákfajról tud a zoológia, melyek a fákra másznak, hogy táplálékot keressenek. A legismertebb ezek közül a pálmatolvaj, amely fél méteres hosszával a legnagyobb ismert szárazföldön élő ízeltlábú.

A pálmatolvaj olyan szinten alkalmazkodott a szárazföldi léthez, hogy ha egy példányt a vízbe dobnak, akkor elpusztul. Viszont a petéit a tengerbe rakja, és a lárvái életük első pár hónapjukat ebben a közegben töltik.
A Kani marajandu ezért is különleges, mert a jelek szerint teljes egészében a szárazföldön él, és talán a petéit is az esővízzel teli odúkba rakja le. A rákfaj szaporodásának és életmódjának további vizsgálata talán választ adhat az első szárazföldi állatokkal életmódjával kapcsolatban.

Forrás: National Geographic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.