2017. október 6., péntek

Felfedezték a legnagyobb kobrafajt

Eddig úgy gondolták, hogy a Guineai öbölben található Sao-Tomé szigeten élő kígyók az afrikai kontinensről a patkányszaporulat megfékezésére betelepített erdei kobrák leszármazottjai. Azonban Luis Ceríaco, a Pennsylvanniai Villanova egyetem herpetológusa talált olyan 1540-ből származó portugál szövegeket, amik megcáfolják ezt az állítást. Ugyanis az emberi betelepítés előtt is éltek már kobrák itt.




Az egyik ilyen feljegyzés  egy portugál felfedező jelentése volt, aki még 1506-ban járt Sao Tomé szigetén, és beszámolt egy fekete kígyóról, aminek a mérge annyira erős volt, hogy már egy harapásától is kirobban az ember szeme az üregéből. Bár ez erőteljes túlzás, de Ceríaco-nak elég volt már a kígyó említése is, hogy vizsgálat alá vesse a szigeten élő populációt.

Bár eddig az erdei kobra betelepített populációjának gondolták, de mégis kiderült, hogy a San Tomé szigetén élő kobrák mégis különálló faj.
Kiderült, hogy a szigeten élő kígyók nagyobbak, a hasán elhelyezkedő pikkelyei pedig világosabbak mint közeli rokonának az erdei kobrának. Más anatómiai és életmódbeli különbségek még feltárásra várnak ennél a fajnál, ami a Naja peroescobari tudományos nevet kapta. És a tudományos leírása menti meg a kihalástól.
A helyi lakosság ugyanis sokáig dúvadnak gondolták ezeket a hüllőket, ezért irtották őket, valamint a húsukat is finomnak tartották. Ceríaco mintái is többségében a helybeliek által elejtett állatok tetemei voltak. A felfedezésével azonban könnyedén védett státuszba sorolhatják ezen kígyókat, megmentve őket a jövőnek.

Forrás: Reptiles Magazine

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.