2017. augusztus 24., csütörtök

A lila béka eddig ismeretlen rokonára bukkantak rá Indiában

Eddig úgy gondolták, hogy a kivételesen ősi és szokatlan megjelenésű lila béka csak az egyetlen faj a Nasikabatrachus genuson belül. Az idén leírt faj első egyedeit a Nyugati-Ghátok kelet felé néző lejtőin gyűjtötték be, és egészen idáig a lila béka barna színű helyi változatának gondolták. Azonban a Jegath Nanani professzor által vezetett anatómiai vizsgálatok során bizony kiderült, hogy ez egy új faj.

A bhupathi béka a neves indiai herpetológusról  Dr. S Bhupathi-ról nevezték el, aki 2014-ben meghalt egy autóbalesetben.

Közeli rokonától elsősorban a gerincoszlopában található eltérések különböztetik meg. Valamint a sötétbarna szín, és a hívóhangjuk, ami négy ütemből áll. Talán azért jött létre két különálló faj, mert a Nasikabatrachus bhupathi egyedei inkább a téli monszun (október és december között) idején párosodnak és rakják le petéiket, míg a másik faj a lila béka egyedei a nyári monszunkor (május és augusztus között) teszik ugyanezt. Így nem jön létre a fajok közötti keveredés, ezt hívják tempoláris, vagyis időbeli izolációnak.

A lila békának először az ebihalait írták le 1918-ban, az első kifejlett egyed megtalálására 2003-ig kellett várni.
Egyébként maga a lila béka (Nasikabatrachus sahyadrensis) egy egyik élő bizonyítéka a lemezmozgás elméletére. A genetikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy ezen állatok a Seychelley szigeteki békafélék (Sooglossidae) családjába tartoznak. A Seyschelley szigetek egykoron épp úgy a nagy déli szuperkontinens Gondwana része volt, ahogy India is. A lila béka és az újonnan felfedezett Bhupati béka ősei akkor váltak el és léptek egészen más evolúciós útra, mikor a Seyschelley szigetek és India 100 millió évvel ezelőtt leszakadt a felbomlóban lévő kontinensről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.