2017. augusztus 7., hétfő

Egy új faj születőben? - A sárgahasú tengeri kígyó új alfaja Costa Ricából

A Hydrophis platurus xanthos Costa Rica déli partvidékének oxigénszegény, és a tengeri kígyók számára forró (32 Celsius fokú) vízében őshonos. A sárgahasú tengeri kígyók itt élő populációja azonban alkalmazkodott a mostoha környezethez, ehhez új vadászati módszert fejlesztettek.
Eme kígyók sárga színezete a lángolóan forró vízben való túlélést segíti. Ez a szín csökkenti, a napsugarak felszívódását, mikor a kígyó a felszín közelében vadászik, így csökkentve a túlhevülés kockázatát. A nappali órákat a tenger mélyebb régióiban tölti, ilyenkor a bőrén keresztül felvett oxigént használja fel az életben maradáshoz. Így 253 percet is eltölthet a víz alatt, azonban ha a felsőbb régiókban is vadásznia kell, akkor azt éjszaka teszi. Olyan módon, amely egyedülálló az ismert kígyók között.


Az állat mozdulatlanul lebeg a felszínen, nyitott szájjal arra várva, hogy az apró halak mit sem sejtve beleússzanak, és ekkor bezárja az állkapcsát. A hűvösebb vizekben élő rokonaik sokkal aktívabb vadászok, erős mérgüket használva ölik meg a zsákmányukat hosszú üldözés után.

A sárgahasú tengeri kígyó az egyik legmérgesebb kígyóféle, hasonlóan rokonához a királykobrához és a korallkígyóhoz.

Mint a bejegyzésből olvashattátok az olyan tengeri kígyók, mint a sárgahasú tengeri kígyók érzékenyek a globális felmelegedés miatt bekövetkező hőmérséklet változásra. Ezen hüllők egyre északabbra vándorolnak, a Csendes-óceán északi, hűvösebb vizei felé. Érdekes belegondolni, hogy most az evolúciót láthatjuk dolgozni. Hisz a xanthos alfaj, szaporodni kezd, és elfoglalja rokonainak helyét az egyre melegedő óceánokban. Hisz elég egy populáció, amiben születik egy sikeres mutációval rendelkező egyed, és tanúi lehetünk egy új faj születésének.

Forrás: IFLScience

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.